Bicske: közművelődés, családalapítás
 
 
 

Járási Művelődési Központ igazgatója, óraadó tanár a Vajda János Gimnáziumban


Bicske városa

1945-ben járásszékhely lett Bicske. 1986. január 1-jén kapott városi rangot. 1948 és 1969 között itt tanított Ágoston Julián ciszterci szerzetes, költő, író. 2009-2010 körül fejeződnek be Bicskén a Budapest Gate International Golf és Country Club golffalu építkezései. A tervek szerint itt rendezik majd 2012-ben a Hungarian Open bajnokságot, amely bekapcsolja Magyarországot a globális golf vérkeringésébe, Bicskét pedig hasonló rangra emelheti, mint Mogyoródot a Hungaroring.

Gordos Dénest 1972. december 1-én Bicske járási Művelődési Központ igazgatójának kinevezték. Mellékállásban pedig a Vajda János Gimnáziumban tanított. Bicske iparosodott és a közigazgatási rendszerében is kimagasló módon fejlődött. Az akkori tanácsi vezetők élükön Dr. Sass József tanácselnökkel elsősorban a közjót szolgálták. A mai közállapotokhoz viszonyítva magasabb emberi és erkölcsi értékek elvitathatatlanok, még a rendszerváltás hevületében is. Példaként említhető, hogy a közösségek és az emberek ügyeivel ez a társadalmi struktúra Bicskén nem leosztásos módszerrel dolgozott, hanem az emberi kapcsolatok tisztességének relációjában. Dr. Sass József tanácselnök a télvíz idején munkahelyét elfoglaló Gordos Dénes igazgató szolgálati lakását már napokkal érkezése előtt fűttette, saját maga intézte a munkahelyének elfoglalását.

Gordos Dénes az intézményen belül oktatást segítő szakköröket szervezett, a hátrányos helyzetű gyerekek részére úgynevezett délutáni klubokat, megfelelő fejlesztőpedagógusokkal, lerakta a zeneoktatás alapjait külső óraadó tanárok alkalmazásával - ez nőtte ki magát a bicskei városi zeneiskolává -, a mintakertészettel foglalkozók részére szakmai továbbképzést és helyi termékbemutató kiállításokat szervezett, működtette a helyben olvasó és irodalmi programokat látogató irodalombaráti kört, valamint a nyugdíjas klubot. A Művelődési Központ minden évben szerződést kötött az Állami Déryné Színházzal, a művészek telt ház előtt játszottak, csakúgy, mint az irodalmi estek legismertebb színházi és zenei közreműködői. Az intézmény Gordos Dénes vezetése alatt Fejér megyében több kulturális ágazatban díjakat nyert.

Gordos Dénes itt alapított családot.